Vitafórum felsőfokon – bármely témában

Vitafórum felsőfokon – bármely témában

A közösségi oldalak, amelyek napjainkban léteznek, még az internet elterjedésével indultak útnak, és az Iwiw és Myvip után, ahol már képfeltöltésre és a képek alá kommentezésre is volt lehetőség, elterjedt a Facebook is Magyarországon. Utóbbi egyre bővülő funkcióival a mai napon már gyakorlatilag mindenre használható. Chatelésre, eladásra, vételre, vitatkozásra, csoportok létrehozására-zártan vagy nyíltan, megosztásra, adatgyűjtésre, akár kérdőívek megosztására, vagy jótékony ügyek érdekében információterjesztésre.

mannolA bullyingről és netes zaklatásról nem is beszélve. De ami mostanában nagyon elharapózó téma a közösségi oldalakon, az a vitatkozás. A régi trollkodás semmi már ehhez képest, régebben egy bizonyos témához néhány olyan ember is hozzászólt félig viccből, aki provokálni akarta a többieket. Ez lehet vitaindító is, és még ha nem is túl kellemes, azért nem volt olyan gyakori. De mostanában, ha körülnézek a különböző csoportokban, mindenhol véresszájú vitatkozókat látok, szőrszálhasogató, és saját agresszivitását itt kiélő embereket, mintha egy idő után rájöttek volna, hogy minden gondolatukat kiadhatják itt, mert úgysincs következménye a dolognak.

Nem tart már a társadalmi korlát, a legbelső csúnya gondolat is csak néhány szó a képernyőn, hát mindent lehet, szabad világban élünk. Én a vitatkozást nagyon szeretem és nagyon is jó dolognak gondolom, amennyiben lehet belőle profitálni és véleményt cserélni. De ezt egymás szapulásának hívom, és teljességgel értelmetlen dolognak tartom. A legutóbb motorolajat, kenőanyagot kerestem valahol, utána szerettem volna nézni annak, hogy hol tudom a legjobbat megvenni, melyik lenne nekem a legmegfelelőbb. Úgyhogy odamerészkedtem és közösségi oldal fórumára, ahol éppen ezt vitatták meg, ki milyen kenőzsírt, kenőanyagot használ.

Azon nem lepődtem meg, hogy mindenki másra esküszök, de azért a fő vonalban megtaláltam azt a 4-5 terméket, márkát, amiben átlagolva mindenki egyetértett, hogy jó, és meg is tudták indokolni. Végül a Mannol mellett döntöttem, meg is kerestem, hogy hol tudnám megvenni. Találtam egy olyan weboldalt, ahol több féle termék közül is lehet válogatni, az árak is nagyon kedvezőek, és még a házhozszállítás is lehetséges. Csak kiválasztom a kenőanyagot, bepakolom a virtuális kosaramba, és megrendelem, ennyi az egész. Nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, de azért ráment a fél délutánom, amíg véleményeket olvasgattam. És itt azt vettem észre, hogy mivel konkrét témáról van szó, ami bizonyos szintű szakértelmet kíván, nem volt annyi szidalmazás. Úgy tűnik, a nehezebb csontok felett kevesebben rágódnak csak. Életemben nem olvastam még ennyit kenőolajokról, de nekem ez jót is tett, mert nem voltam a téma szakértője sosem. Viszont így kialakult egy rendszer, egy kép a fejemben, megértettem, hogy egyáltalán mire jó. Először is az a feladata, hogy a mozgó alkatrészeket kenje, és mivel megakadályozza a fémnek fémmel való érintkezését, így csökkenti a súrlódást is.

A fém alkatrészeket megvédi a korróziótól. Aztán elvezeti a hőt is (mint ahogy régen a mozdonyoknál is hőelvezetésre használták), meg kondicionálja a tömítéseket. Úgyhogy megértettem annak a jelentőségét, hogy valóban nem mindegy, melyiket választom, mert több szempontból is jól járok hosszú távon, hogyha a minőségi, autómnak megfelelő kenőanyag kerül a járműbe.

Azt is megtudtam, hogy vannak ásványi motorolajok, amiben az ásványi alapolaj meg valamilyen adalék keveredik össze, az alapolaj pedig gyakorlatilag olyan kőolaj, amit viasztalanítottak. A részszintetikus a második féle, ami gyakorlatilag ugyanúgy ásványi olaj, csak egy finomítási szakaszon is átmegy, és így az olaj szintetikusszerű tulajdonságokat mutat. Aztán a szintetikus olajokról is megtudtam, hogy 100 °-ban laboratóriumi körülmények között készülnek. Nem természetes ugyan, de sokkal kiszámíthatóbb, és állandó a minősége, nem okoz meglepetést. A különbség az ásványi motorolajokhoz képet, hogy a szintetikusat alapból motorolajnak tervezik, nem hozott anyagból dolgoznak, szóval, aki készíti, annak nyilván nagyobb befolyása van az eredményre.

Annyi biztos, hogy jobban megértettem azt, mit miért kell vennem, miért jó a Mannol, és kellemesen csalódtam abban is, hogy a vitafórumon is lehet értelmesen beszélgetni egymással, és a szidalmazáson kívül hasznos információkat olvasni, akár egy laikusnak is. Ha legközelebb valamire szükségem lesz, amihez nem értek, talán megint megpróbálkozom majd egy fórummal és közösségi oldallal, hátha tudnak segíteni.