Nap-meghajtású háztartás

Nap-meghajtású háztartás

Egy fórumos barátom, peticool1962 (halál komolyan ez a nickje 😊) ajánlotta, hogy álljunk át napelemes rendszerre. Ő már öt éve megtette ezt, ami nem semmi egyébként – szerintem az elsők között volt Magyarországon.

Tehát ő már öt éve nem fizet villanyszámlát. A napelemes rendszerek megtérülése persze nagyban múlik azon is, hogy mennyiért vásároltuk meg, építtettük ki a rendszert.

Ezt pedig bizony, csak szakember fogja tudni megmondani. Mi valószínűleg jövőre fogunk kérni egy ajánlatot a sporoljnapelemmel.hu weboldalon a Pentele Solar-tól – Peti barátomnál is ők építették ki.

Nagyon fontos egyébként, hogy úgy legyen megtervezve minden, hogy az pontosan lefedje az adott háztartás igényeit, illetve érdemes a jövővel is tervezni. Mi például szeretnénk bővíteni majd a lakáson, illetve a családunk is nagyobb lesz jövőre, így nem a jelenlegi átlagos fogyasztásunkkal fogunk számolni, hanem valamivel nagyobbal.

A napelemes rendszerek megtérülésén az is segít, hogy nem csak azt az áramot spórolod meg velük, amit napos időben felhasználsz. A „többlet” áramot ugyanis megveszi tőled a szolgáltató. Így ha sötét van, ugyanúgy tudsz a hálózatról energiát venni, mint bárki más, csak a kettő nagyjából ki fogja egyenlíteni egymást, és így bumm, nem lesz villanyszámlád.

Voltak félelmeim azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha elromlik a napelem, vagy elöregszik és gyengül a teljesítménye. Szerencsére a Pentele Solar a Sharp Solar napelemeit használja, amikre a gyártó huszonöt éves teljesítménygaranciát vállal. Ez azért jó hír, mert ennyi idő alatt a napelemekbe feketetett pénz többszörösen is megtérül. Ha a jelenlegi árakkal és feltételekkel számolunk (ezek persze valószínűleg változni fognak addig, de szemléltetésre jó) és egy átlagos családdal, akkor a befektetés 10 év után térül meg, és 25 év alatt összesen 3 240 000 Ft megtakarítást jelent. Még ha bevezetésre is kerül majd az úgynevezett „bruttós” elszámolási rendszer, akkor is milliós megtakarításról beszélünk hosszú távon.