Már nem tartom elérhetetlennek a napelem rendszert

Már nem tartom elérhetetlennek a napelem rendszert

A közösségi oldalaknak köszönhetően egyszerű tartani a kapcsolatot az ismerősökkel, még akkor is, ha esetleg több száz, esetleg ezer kilométer távolságra vannak. Így van ez az egyik kedves gyerekkori barátommal, Jucival is, aki néhány éve Angliába költözött. Nagyon ritkán sikerül találkoznunk, azonban így is mindent tudunk egymásról, hiszen a közösségi oldalakon szinte minden nap beszélgetünk.

A férjemmel néhány hete költöztünk be az új otthonunkba. Sokat kell még javítani, újítani a házon, de mindenképp nagy öröm, hogy nem kell többé albérletben laknunk. A szükséges átalakítások mellett még vannak egyéb vágyaim is, azonban azok nagyrészt megvalósíthatatlannak tűnnek.

Nagyon szeretném, ha egyszer sikerülne átváltanunk a modern energiatermelési formára. Az árak azonban nagyon magasak, így korábban ezt is eléggé elképzelhetetlennek találtam. Tegnap meséltem erről a problémáról Jucinak is, aki egyből rávágta, hogy ne aggódjak emiatt, hiszen van már pályázat napelemre is.

Juci az egyik unokatestvérétől hallott a napelem pályázatról. Meglepődtem, hogy én nem tudtam erről a támogatásról, pedig igazán sokat foglalkoztam a kérdéskörrel. Úgy látszik az Angliában élő barátnőm a hazai dolgokról tájékozottabb, mint én.

Elképesztően lelkes lettem a pályázat miatt, megkértem a barátnőmet, hogy gyorsan kérdezzen rá a rokonánál, hogy miből is áll pontosan ez a támogatás, és hogyan lehet megnyerni. A srác a napelempalyazatok.hu linket küldte, ahonnan minden lényeges információt sikerült beszereznem.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázattal a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait szeretnék támogatni. A hitel nagyon kedvező, hiszen 0%-os kamatozású. Tehát olyan, mintha egy baráti kölcsön lenne.

A keretösszeg igen magas, 105,2 milliárd forint. Ennek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból pedig a magyar lakosságot támogatják. Szóval szerintem elég jó eséllyel lehet pályázni, sok pénzt osztanak szét.  

Az elnyerhető kölcsön 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Ez a pénz nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréréjére is. Lényegében igazából mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat.

A pályázatnak természetesen vannak feltételei is, azonban ezek korántsem teljesíthetetlenek. Szükség van 10% saját forrásra, enélkül nem lehet pályázni. Ez számunkra vállalható, mivel amennyiben sikerülne tíz millió forintot elnyernünk, akkor is csak egymillió saját büdzsével kellene rendelkeznem. Ennyi pénzünk pedig van.

A futamidő maximum húsz év lehet, tehát ennyi időn belül kellene visszafizetnünk a kölcsön kapott pénzt. Ez az időintervallum is nagyon baráti, simán teljesíthető.

Amennyiben a tetőre kerülnének fel a napelemek, a napelem rendszer kiépítéséhez szükség van egy jó állapotban lévő házra. Én ezt, a tetős megoldást szeretném a legjobban, mivel melléképületeink nincsenek, a földre szerelhető állványrendszer pedig elég sok helyet elfoglalna az udvarból, valamint szerintem nem mutatna jól. Ez azonban nem olyan egyszerű dolog, hiszen a tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, mindemellett még megfelelő tájolásúnak is kell lennie. Továbbá a tető dőlésszöge, az árnyékot nyújtó növények, épületek, valamint az elektromos rákötési pontok is problémát jelenthetnek. A pályázat benyújtása előtt tehát mindenképp ajánlott egy szakember tanácsát kérni, hiszen fölöslegesen nem érdemes tölteni vele az időt. Első ránézésre én úgy gondolom, hogy a házunk tetőszerkezete teljesen megfelelő, azonban nem merek erről egyedül dönteni.

Nem akarom hiábavalóan beleélni magam, de nagyon remélem, hogy valóban sikerül megnyernünk a támogatást és a tetőnk is megfelelőnek bizonyul majd. A napelem rendszer nem csak a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt lenne jó döntés, hanem jövedelmező befektetés is lehet. A napelemek folyamatosan termelik az áramot, így több energia is termelődhet annál, mint amennyire valóban szükség van. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. A téli hónapokban előfordulhat, hogy nem termelődik több áram, azonban szerintem az sem rossz, ha a havi villanyszámlákra nem kell költeni. Magyarországon azonban nagyon kedvezőek a körülmények. A napsütéses órák száma kifejezetten magas: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek értelmében jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt.

A Juci által küldött weboldal szerint egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül térülnek meg. Ehhez tökéletes munkára és minőségi alkatrészekre van szükség. A hanyagul felszerelt napelemek jóval rosszabbul üzemelhetnek, ezért nagyon fontos a megbízható, ügyes szakember kiválasztása.

A részletkérdésekkel még persze ráér foglalkoznunk. Először is hívni kell egy szakembert, hogy vizsgálja át a tetőszerkezetet. Amennyiben ő pozitív visszajelzést ad, akkor jön a pályázat a napelemre. Remélem minden klappolni fog és teljesül a vágyam, áttérünk a modern energiatermelésre. Jucinak és az unokatestvérének mindenképp hálával tartozom, nélkülük még mindig elképzelhetetlennek tartanám, hogy valaha is napelemek fognak díszelegni a tetőnkön.