Mint ahogyan minden téma, a cnc plazmavágó is megihleti a fórumozókat

Mint ahogyan minden téma, a cnc plazmavágó is megihleti a fórumozókat

Kifejezetten aktív fórumozónak számítok mind a mai napig. Bár többek szerint a különböző, tematikus fórumoknak már nincs akkora létjogosultságuk, mint 15-20 évvel ezelőtt, én sokkal jobban preferálom őket, mint a közösségi oldalak szinte kontrollálatlan csoportjait, kommentjeit.

Már több éve vagyok aktív tagja egy cnc plazmavágó gépek készítésével foglalkozó fórumnak, amelyen egy nagyon jó közösség alakult ki, mondhatni, hogy barátságok is köttettek a fórum kemény magja körében. Hihetetlen, hogy a közös érdeklődés mennyire össze tud tartani embereket, legyen szó egyébként teljesen más habitusú, életritmusú, világnézetű személyekről… Természetesen a földrajzi távolság sem akadály számunkra (hiszem valahol pont ez az internetes fórumok lényege), van olyan emberünk, aki Londonban élő magyar, és olyanok is, akik mind a fővárosban élnek és így személyesen is jobban tudják tartani a kapcsolatot egymással.

De nem csak a fórumon szeretek eszmét cserélni, olvasgatni, fejlődni a többiek okossága által, hanem előszeretettel nézelődök az egyik kedvenc témámban a könyvtárban és szerte a világhálón. Az egyik ilyen alkalommal bukkantam az Acélpartner weboldalára, amikor cnc plazmavágókra kerestem rá.

Az Acélpartner Acélfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. egy olyan (teljes egészében magyar magántulajdonban lévő) cégcsoport, amelynek fő tevékenységei közé tartozik többek között a CNC vezérlésű lángvágás és plazmavágás, a CNC gépi forgácsolás, felülettisztítás, élletörés és különböző acélszerkezetek gyártása. Emellett különböző építőipari kivitelezési munkálatokra is felbérelhetők, mint például lakatos, kőműves és építőmesteri munkák. Vállalnak még ezek felül vasúti pályaépítést és földmunkát, illetve igény szerint különböző logisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak az építkezési helyszíneken. Gépparkjuk több mint tíz gépből áll, amelyek közt találhatunk 4-6 fejes lángvágó gépet, forgófejes plazmavágó gépet és szemcseszóró gépet, valamint villás targoncákat és híddarukat.

A Munkatársaink menüpont alatt az igazgatók, technológusok és irodai dolgozók telefonszámait és e-mailes elérhetőségeit találhatjuk meg. Ezt követi a Minőségpolitika, ahol az ügyvezető igazgató, Fazekas Roland gondolatait olvashatjuk. Az ügyfelek bizalmának megtartása érdekében hangsúlyozza, hogy az MSZ EN ISO 9001:2015-ös szabvány szerinti minőségirányítási rendszer működik náluk, amelyet nagyon szigorúan vesznek és folyamatosan fejlesztenek is. Az előbb említett rendszert tanúsítvány is igazolja, amelyet feltöltve megtalálunk az oldalon.

A Technológia menüpont alatt belemélyedhetünk az acélvágás rejtelmeibe. Megtudhatjuk, hogy a hő hatására megolvadt acélnál az olvadékot nagynyomású oxigénnel fújják ki, így választják le a vágott kontúr mentén az anyagot. A munka minősége nem csak a munkagép paramétereinek megfelelő beállításán és a vágáshoz szükséges gázokon múlik, előfordulhat ugyanis, hogy az alapanyag addig nem feltárt, belső hibái vezetnek ahhoz, hogy nem érhető el egy adott minőség a vágott felületet illetően. Arról is olvashatunk, hogy a különböző vastagságú termékek más és más technológiával vághatóak. A maximum 20 mm-es acéltermékek például lézerrel kiválóan megdolgozhatóak, ugyanakkor szóba jöhet a plazmavágás is, egészen 30 mm-ig. A lángvágás az ennél jóval vastagabb anyagok esetén jöhet számításba, akár 500 mm-es acéllemezek darabolásához is megfelelő.

Hasonló érdekességeket találhatunk az Acél kisokosban, ami könnyen olvasható stílusban vezet be minket az acélmegmunkálás alapjaiba.

Ha nem kifejezetten a kedvenc témád a cnc plazmavágó, akkor is nagyon tudom ajánlani ezt az oldalt. Kifejezetten sok, izgalmas dolgot lehet belőle megtudni, és ki tudja… Lehet, hogy egy ismerősöd épp ilyen munkálatokra szakosodott céget szeretne megbízni néhány feladattal – így másoknak is hasznos lehet az infó.