Amikor egy önkéntes többet ad egy egyszerű tanácsnál

Amikor egy önkéntes többet ad egy egyszerű tanácsnál

Egy ideje részt veszek önkéntesként egy olyan közösségi programban, amely azért jött létre, hogy a hátrányos helyzetűek beilleszkedését segítse. Többek között munkanélküliekkel foglalkozom, de már több olyan workshopon is részt vettem előadóként, ahol fogyatékkal élőket segítettem az élet útjain kiigazodni. Rendszeresen járunk vidékre is, de Budapesten van a központ, ahová több tucat ember jön el segítséget kérni. Számtalan programot szerveztünk, akár a fejlődést szolgálta, akár a szórakozást. A legutolsó rendezvényünk a nyár elején volt, ahol olyan előadókat hívtunk meg, akik a hátrányos helyzetből inkább előnyt kovácsoltak, és ezt a motiváló erőt akarták megosztani sorstársaikkal.lenovo kijelző csere

Én magam is a nézők között ültem, mert kivételesen én nem tartottam előadást, viszont kíváncsi voltam a többiekre, és én is akartam tanulni valami újat. Mellettem ült egy fiatal srác, kissé megkopott ruhában, de elszánt arccal. Két előadás közötti szünetben beszédbe elegyedtem vele, majd elmesélte, hogy miként került oda, mégis – a szörnyű sorsa ellenére – attól volt csupán szomorú, hogy előző este elejtette a telefonját, aminek eltörött a kijelzője. Meg is mutatta. Látszott, hogy egyébként vigyázott rá, de hát egy rossz mozdulat, és már kész is a baj. Mivel mindig is szerettem segíteni az embereken, ezért most is felerősödött bennem ez az ösztön, és felajánlottam neki, hogy megjavíttatom. Eleinte egy kicsit visszakozott, de aztán elfogadta, mert szüksége volt rá.

A workshop után kocsiba ültünk és elvittem őt a telefonkijelzo.hu szervizébe, amit már régről ismertem. Nekem is dolgoztak már, ráadásul gyorsan, ami most nagyon fontos volt, ugyanis a srácnak meg volt a vonatjegye visszafelé vidékre. Persze, ez nem úgy működik, hogy csak úgy megvizsgálás nélkül kicserélik a kijelzőt, de viszonylag gyorsan kiderül, hogy mit kell vele csinálni. Egy kicsit féltem attól, hogy a srác telefonjának más baja is van, és nem tudják megcsinálni, de szerencsére kiderült, hogy tényleg csak egy Lenovo kijelző csere lesz. Fél órán belül el is készült, újra szuperül működött, és éreztem, hogy a srác nagyon hálás nekem, amiért segítettem neki. Főleg úgy, hogy még én is fizettem az egészet, mondván, hogy ezzel szeretnék hozzájárulni a továbbjutáshoz. Ezt vonakodva, de végül elfogadta, mert közben rájött, hogy nem tudná kifizetni, és már ez is egy nagy segítség számára.

Arra is gondoltam, hogy nézünk egy telefontokot is, hogy védve legyen a készülék, de ezt már nem fogadta el. Ekkor már nem is erőltettem a dolgot, már attól elégedett voltam, hogy elfogadta a szervizelést. Mással még nem csináltam ilyet, ez volt az első alkalom, hogy bárkinek is felajánlottam ilyen jellegű hozzájárulást, de azt hiszem, hogy belefért az önkéntesek íratlan szabályai közé. Általában azt mondják, hogy ne adjunk pénzt, vagy bármi hasonlót, hanem lelki támogatást, vagy tettekben fejezzük ki, úgyhogy mondhatnám azt is, hogy én utóbbi szerint jártam el.