A közösség ereje a megújuláshoz vezető úton

A közösség ereje a megújuláshoz vezető úton

A közösségek azért jönnek létre, mert van egy olyan közös elvük, amely összetartja, és cselekvésre készteti őket. Az ilyen jellegű szerveződések sokrétűek lehetnek, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egy-egy kezdeményezés lehet káros is, vagyis rosszindulatú. Ebben a cikkben viszont a hasznos, társadalmilag elfogadott kezdeményezések egyikéről szeretnék írni, amely a jövő generációit veszi figyelembe. A környezettudatosság manapság egy sokat tárgyalt téma, mégis kiemelkedőnek tartom megemlíteni a megújuló energiaforrásokat, mivel ezek folyamatosan a rendelkezésünkre állnak. Törekednünk kell ezek kiaknázására, és a minél szélesebb körben történő elterjesztésre.

Sokan mondják, hogy drága kiépíteni, hogy bonyolult a jogi szabályozás, illetve, hogy nem biztos, hogy megtérül, ám ennek ellent kell mondjak. Nemrég készítettem egy felmérést, amelyben olyan felhasználókat kerestem meg, akik már jó ideje napelem rendszeren keresztül látják el a háztartásukat elektromos árammal. Mivel én a tapasztalat híve vagyok, így alaposan kikérdeztem őket, hogy mennyiben változott az életminőségük, amióta beszerelték a rendszert. Számtalan megkérdezett mondta el, hogy stresszmentesebb lett az élete. Ezen először megrökönyödtem, de aztán elmagyarázták, hogy miért. A válasz egyszerű: amióta nem kell villanyra költeni, nyugodtabban alszanak, és biztos pontnak érzik azt, hogy az elektromosságot maguknak tudják előállítani. Ez is egy lépcsőfok a teljes önellátás felé. Azt azért érdemes tudni, hogy attól még, hogy magunknak állítjuk elő, a rendszerhez még ugyanúgy csatlakozunk, ugyanis a beépítéskor felszerelnek egy ki- és bemenő áramot számláló villanyórát. Persze, van olyan kivétel, ahol teljesen önálló a rendszer, de ott annyiban bonyolódik a helyzet, hogy a Nap által megtermelt áramot valahol tárolni is kell – ez költésgtöbbletet jelent.

A stressz csökenésén kívül még azt is többen mondták, hogy igenis megtérül az ára, mivel a villany ára egyenlő lesz a nullával, később pedig még félre is tudnak tenni a későbbiekre. Itt szeretném feltétlenül megemlíteni, hogy a családosok részesítik előnyben ezt a szempontot, ugyanis ők a legtöbbször a gyerekeik jövőjére gondolnak, ha a gazdasági szemszögből nézzük. A napelem rendszer családi házra az egyik legelterjedtebb, és örömmel láttam ezt a hosszútávú tervezést, amely megdönti azt a sztereotípiát, miszerint a magyar emberek csak napról napra élnek. Találkoztam olyannal is, aki évekig spórolt, hogy ezt beszereltethesse, de az a cél lebegett a szeme előtt, hogy ezzel majd megkönnyíti a saját életét, nyugdíjas korában pedig majd szintén félre tud tenni, esetleg utazásra.

A felmérésem során arra is kíváncsi voltam, hogy a megkérdezettek mennyire vannak tisztában a napenergia felhasználásának alapjaival. Azt tapasztaltam, hogy a többség abszolút képben van azzal kapcsolatban, hogy a Nap fényenergiáját (elektromágneses kisugárzását) alakítja át a rendszer. Először egyenáram keletkezik, majd az inverter segítségével váltóáram, amely a mai háztartásokban a gépeket működteti. Az alapokat mindenki tudta, a szakmai részét viszont a szakemberekre bízták, amely így van rendjén.

napelem rendszer családi házraVisszatérve a közösségi kezdeményezésekre; azok a felhasználók, akik már évek óta áramtermelőkké váltak, létrehoztak egy olyan közösséget, amely arra törekszik, hogy minél több emberrel megismertesse a környezetbarát technológiákat, illetve egyfajta életmódváltást hirdet. Nem kuruzslásról van szó, hanem arról, hogy emlékeztetni kell az embereket arra, hogy mennyire pazarló lett a társadalom, és, hogy igenis óvni kell a környzetet. Nem azért, mert ez most úgymond divatos, hanem azért, mert ennek kéne a normálisnak lenni. A napelem rendszer beszerelése pedig pont olyan, amely jóformán bárki számára elérhető és lehetséges, csak ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Többen is megemlítették nekem, hogy miután megvan az elhatározás, és az akaraterő, utána bármi lehetséges. Aki már megvalósította ezt, annak a következő lépés már sokkal közelebb van. Az előbb említett közösség pedig pont ebben nyújt támogatást.