Mi kigondoltuk, de miért nem valósul meg?

Mi kigondoltuk, de miért nem valósul meg?

Manapság rengeteg internetes és egyéb fórum van. Mindent megtudhat az ember, ha akar. Nagyon sokan az internetre szűkítik le ezt kizárólag, pedig lehet fórumokat tartani is. Az egyetemen többször is részt vettem a hallgatók által megszervezett fórumokon, ahol érdekesebbnél érdekesebb témákról volt szó. Nyilván voltak alaptémák, amik az oktatási rendszerhez kapcsolódtak, meg a kollégiumi élethez, stb. Általában úgy működött, hogy aki sokat tudott az adott témáról, ő vezette a fórumot, de a lényeg az volt, hogy nem előadást tartott, hanem mindenki beleszólhatott bármikor, kifejthette a véleményét. A témákat egyébként az interneten az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon szavaztuk meg. Egyszer-kétszer nekem is sikerült tartanom, borzasztóan élveztem. Ez nagyon tetszett az egyetemi életben. Ahogy sok más is.

Általában előre meg voltak beszélve a témák, de olykor spontán is felvetődtek olyan dolgok, amikről szívesen beszéltünk. A környezettudatos fórumon például felmerült a napelem rendszer is, mint téma. Végülis nem lenne rossz ötlet, hogy a kollégiumba be legyen vezetve ez a fajta elektromos áramellátás. A napelem a fotovoltatikus jelenségen alapszik, vagyis a beérkező fényt alakítja át elektromos energiává. Ez abszolút megújuló energiaforrás, sokat nyerhetne vele a kollégium, és környezetbarát. Valaki utána is nézett, hogy van-e ilyen lehetőség, hogy napelemes rendszerek támogatása. Közvetlen állami támogatás nincs, viszont vállalkozások részére van pályázati kiírás. Ezeket nem kell visszatéríteni, vagy csak részben. Kis- és közepes, alacsony energiahatékonyságú vállalkozások számíthatnak rá elsősorban. Közvetlen támogatás azonban van magánszemélyeknek is, ha családi házakra szeretnének napelemese rendszert telepíteni. Lakástakarékpénztári megtakarítással lehet elérni, ha befizetnek valamennyi összeget, akkor az állam támogatja némi plusszal. De ennek pontosan utána lehet olvasni. Megéri a befektetést, hisz tényleg jó energiával el tudja látni a házat és környezetkímélő. Talán a Föld még utánunk is élhető marad.

Tehát ilyen, és ehhez hasonló témákról esett szó, de ez sokszor csak puszta beszélgetés volt. Hiába gondoltuk mi ezt ki, hogy jó lenne, a vezetőségnek kell, hogy akarja. Csak akkor lesz belőle valami. De persze nagy emberek lévén ezernyi fontosabb dologgal vannak elfoglalva, mint élni az élőhelyünk élhetőségének megtartására irányuló lehetőségekkel. Ez nem fontos.