Fórum az alkoholizmusról

Fórum az alkoholizmusról

Sok érdekes témáról lehet olvasni különböző fórumokon. Én szeretem ezeket az internetes felületeket, mert szerintem egy úgynevezett online párbeszéd alakul ki az emberek között. Tapasztalatokat cserélünk, véleményt nyilvánítunk, és sokat lehet tanulni ezekből a kommentfolyamokból szerintem. Persze, ha valaki normálisan használja őket és képes az asszertív kommunikációra. Vannak, akik ilyen fórumokon élik ki a kisebbségi érzésüket, és élvezik, hogy itt arc nélkül, álnéven oszthatják az észt. Viszont ott van a másik oldal is, amikor hosszabb beszélgetések, értelmes viták alakulnak ki. Én speciel szereztem már jó ismerősöket ilyen fórumokon. Néha én fordulok segítségért egy-egy témában, és kapok is tanácsot, és persze vannak olyan témák, amiben én vagyok jártas, és tudok jó ötletekkel szolgálni.

Van egy téma viszont, amiről ezen a fórumon nem volt még szó, és szeretném kicsit behozni a köztudatba. Szeretném, ha egy kicsit felhívhatnám a figyelmet a jelentőségére, és az emberek ennek hatására hátha jobban odafigyelnek egymásra és persze magukra is.

Ez a téma pedig nem más, mint az alkoholizmus, és az alkoholizmus tünetei.

Most biztosan sokan meglepődtök és nem fogtok továbbolvasni, azonban aki igen, annak köszönöm.

Nemrég egy barátommal beszélgettünk arról, hogy a családjában van alkoholista. Nem könnyű téma, de mégis úgy érezte, muszáj megosztania velem. Eléggé feldúlt a dolog, ezért elkezdtem utánanézni, hogy Magyarországon milyen lehetőségek vannak, ha valaki alkoholista, de gyógyulni szeretne. Sajnos államilag támogatott program elég kevés van, főleg ahhoz mérten, hogy több százezer alkoholista lehet ma Magyarországon. Ellenben rábukkantam egy helyre, ami – ugyan nem kis összegbe kerül, de – alkoholisták rehabilitációjával foglalkozik.

alkoholizmus tünetei

Maga a hely Szőcön van, a Balaton-felvidéken. Szerintem nagyon jó helyet választottak egy ilyesfajta központnak. Ahhoz, hogy valaki tartósan tudjon változtatni az életén, nagyon jó lehet, hogy nyugalomban, ingerszegény környezetben tölthet el egy időszakot. A Felépülők nevű addiktológiai- és családkonzultációs központban egy 28 napos felépülési program érhető el. Ez a közel egy hónap adhatja meg a löketet egy új élethez. Persze nem váltja meg a világot: ha valaki ezután folytatja az előtte lévő megszokott életét, akkor könnyen megcsúszhat és visszaeshet. Ennek az élkerülése végett nagyon fontos a család támogatása.

A Felépülők központ a felépülő családja számára is nyújt ingyenes edukációs előadásokat alkalmanként, illetve konzultációt, ami nagyban elősegítheti a megértést, elfogadást, akár a megbocsátást. Hiszen képzeljétek el, ha van egy alkoholista a családban, akkor az valószínűleg olyan terheket ró mindenkire, amitől nem lehet könnyű lelkileg megszabadulni.

A Felépülők központot egyébként egy család hozta létre, apa és fia, akik maguk is függők voltak. A precedens értékű szakemberek nagyon meggyőzőek és hitelesek lehetnek. Ha egy éppen gyógyulóban lévő beteg elbizonytalanodik, akkor beszélhet a konzultánsokkal, felépülőkkel, akik tanácsokat adhatnak neki a csábítás legyőzésére. Például szolgálhatnak egy új, jobb élet létrehozásának lehetőségére. Azt sugározzák, hogy mindig van előre, mindig van megoldás, és ettől csak karnyújtásnyira van mindenki, aki legalább a Felépülők egy hónapos programjában részt vesz. A szakértők szerint ha valaki 1-2 évig tartósan tiszta, akkor lehet igazi sikerként elkönyvelni a gyógyulását. Azonban fontos, hogy 1 vagy 2 év után sem szabad elgyengülni, visszatérni a régi szokásokhoz és életformához.

Egy újfajta életritmus kialakításában segíthet az, hogy Szőcön minden nap töltenek a betegek időt a szabadban. Sétálnak, beszélgetnek, csoportos terápiában vesznek részt. Időnként pedig a Balaton-felvidék gyönyörű tájain kirándulnak. A lelki gyógyulást tehát nagyban elősegíti a testi és rekreációs aktivitás.

Most, hogy leírtam mindezt, ti mit gondoltok? Van értelme egy ilyen központnak? Szerintetek mekkora probléma az alkoholizmus?