Mindenkinek kötelessége betartani az internetes etikettet!

Mindenkinek kötelessége betartani az internetes etikettet!

Elegem van abból, hogy az emberek a fórumokon, a közösségi médiában, de akárhol máshol a virtuális világban, játékokban, chat szobákban miket engednek meg maguknak. Vagy nincsenek tisztában azzal, mit illik, és mit nem, vagy csak egyszerűen nem törődnek azzal, hogy nem csak sértik a jó ízlést, hanem mélyen megbántanak másokat, és bolondot csinálnak magukból.

Pár pontban összeszedtem, hogy milyen gondokat véltem felfedezni, amiket minden internethasználónak illene a fejébe vésnie.

 1. A stílus, és a szóhasználat
  Mivel írott formáról van szó, fokozottan kellene figyelni, hogyan öntjük szavakba véleményünket. Egyes szavak használata, erősen kerülendő, mint a trágárság. Egyesek olyan hangnemben beszélnek egymással, ahogy én még az ellenségeimmel sem mernék, nem is beszélve arról, hogy ezeket bármelyik gyerek is olvashatja.
  Nem kell irodalmi magasságokba szállni, de az alpáriságot sem érdemli meg senki, akármilyen rossz dolgot is tett.
 2. Krtika
  Ha kritikát fogalmazunk meg, csak is építő szándékkal tegyük! Ha indokolatlan módon csak fröcsögünk, lemoshatatlanul megkapjuk az unintelligens, életunt szerencsétlen jelzőjét.
  Legyen az a vélemény szubjektív, vagy objektív, mindenképpen alkalmazzuk a hamburger módszert: fejtsük ki először a pozitív meglátásainkat, és csak azután a fejlesztendőt, majd zárjuk le egy kedves gondolattal.
 3. Ne offoljunk!
  Ha poszt címe az, hogy melyik a legjobb vírusirtó, akkor az hadd szóljon a legjobb vírusirtóról, és ne kezdjük el árulni a nagyi antik szekrényét, vagy személyeskedve ócsárolni valakit.
 4. Tartsunk tiszteletbe más véleményét!
  Nem csak mi vagyunk a földön. Ahány ember, annyi tapasztalat, annyi vélemény. Az olyan tényeken alapuló kérdésekben is lehet eltérőek a tapasztaltok, mint hogy melyik a legjobb vírusirtó. Van, akinek ez vált be, van, akinek pedig az.
 5. Olyanba ne szóljunk bele, amihez nem értünk!
  Nem véletlenül vannak olyan cégek, mint a PCMENTOR; közel 10 év tapasztalatból, és több, mint 10 000 számítógép megvizsgálásával jutott el egy bizonyos álláspontra, és saját víruskereső programot fejlesztettek ki. Ha te még életedben nem találkoztál vírusírtó programmal, sőt, azt sem tudod, mi az, vagy csak éppenhogy konyítasz hozzá, csak magadat járatod le azzal, hogy leállsz vitatkozni olyan emberekkel, akiknek viszont ez a munkájuk.
 6. Hagyd rá
  Ha mégis azt tapasztalod, hogy valaki képtelen ezeket az egyszerű szabályokat betartani, hagyd rá. Valószínűleg az életben is ugyanilyen, és nincs azon az intelligenciaszinten, hogy belássa, nem neki van igaza.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem fogom megváltani a világot, illetve én sem vagyok tökéletes, és nem tudhatok mindent, de remélem, hogy valakinek segíteni fog, amit most megosztásra bocsátok, és egyetérthetünk abban, hogy ezeket érdemes megjegyezni a békesség megőrzése érdekében.