Egy grafikusnak tisztában kell lennie a tárhely bérlés árakkal is

Egy grafikusnak tisztában kell lennie a tárhely bérlés árakkal is

Ezer éve nem találkoztam egy régi barátommal, Márkkal. Még az ősidőkben valami fórumon ismerkedtünk meg; tudjátok, hotdog, és hasonlók, egy csomó ilyen oldal volt, ahol olyan emberekkel lehetett csetelni, akivel azonos volt az érdeklődési körötök, vagy bármi. Ha jól emlékszem, valamilyen számítógépes játék rajongói fórumán ismerkedtünk meg, aztán egyszer áthívott hozzájuk játszani. Ezek a fórumok már rég behaltak, mi sem super mariozunk már (annyit), de a barátság megmaradt.

Legutóbbi találkozásunkkor Márk elmesélte, hogy befejezte a sulit, és most szabadúszó grafikusként dolgozik. Létrehozott egy oldalt a legnagyobb közösségi oldalon a vállalkozásának, ahol mappákba gyűjti a munkáit, ahol találnak az emberek általános ártáblázatot, tudnak neki üzenetet küldeni, és tud ugyebár hirdetni is.

Nagyon meglepődött, amikor azt mondtam, hogy ez jó, de édeskevés az érvényesüléshez. Ahhoz szükséges lesz egy rendes weboldalra, amihez biztonságos tárhelyet is kell bérelnie.

„Oké – bólogatott –, de a tárhely bérlés árak? Nem túl magasak egy kezdőnek?”

Ajánlottam neki egy weboldalt, ahol 8 különböző csomag közül választhatja ki azt, amelyik a profiljához a legjobban passzol.

Megnyitotta a honlapot, és mikor meglátta, hogy 5 napig ingyenesen tesztelheti a választott csomagot, nagyon megörült. Aztán meglátta a különböző csomagok táblázatba szedett adait, és lehervadt az arcáról a mosoly. Márk tipikus elvont művészlélek, aki kiütést kapott az algebrától, a geometriát ellenben imádta, és még számítástechnikából is majdnem megbukott.

Neki, laikusként, nem sok mindent mondanak olyan információk, minthogy az aldomaink száma korlátlan, személyre szabható a spamszűrés, korlátlan az adatbázisok száma, 100 % a CPU sebesség, vagy hogy a hálózati sebesség is korlátlan.

Megnyugtattam, hogy nem kell kétségbeesni. Hozzáértő számára tökéletes, és információkban gazdag a táblázat, egyszerűen átlátható, hogy melyik csomag, mennyi pénzért, mit nyújt.

De a weboldal készítői gondoltak azokra is, akiknek ezek az információk semmit nem mondanak, és a táblázat alatt egyszerű szöveges magyarázatot írtak minden tárhely csomaghoz, példákkal statuálva, hogy milyen célra ajánlják.

Mivel ő grafikusként a portfólióját prezentálná elsősorban, így erre fókuszáltunk. Két ajánlatot találtunk, ami kimondottan erre a célra volt pozicionálva: az SSD Ten és az SSD Thirty csomag. Utóbbi elég tárhelyet biztosít a folyamatosan bővülő referenciák bemutatására, előbbi kimondottan fotósoknak és grafikusoknak van ajánlva.

Az előbbinél a tárterület csupán 10 GB, míg az utóbbinál 30. Az előbbinek még éves díja van, a Thirty csomagnak már havi; összességében több mint kétszer annyiba kerül.

A fizikai memória egyformán 1 gigabyte mindkét lehetőségnél, és a belépő folyamatok száma is 30-30. A hálózati sebesség minden csomagnál korlátlan. Az adatforgalmi korlát pedig ismét eltérő: az SSD Ten csomagban ez 1 tb, a Thirtynél pedig ennek a kétszerese, 2 terrabyte.

Mindkét csomag napi 1000-1500 egyedi látóig megfelelő, és a CPU sebesség is egyformán 100 %.

Márk végül úgy döntött, kezdetben megfelel neki a kisebb csomag, egyelőre biztos elég, és ha kiterjedtebb ügyfélköre lesz, akkor majd később nagyobb csomagra vált, hiszen most már mindent tud a tárhely bérlés árakról.

Mondtam neki, hogy ettől a vállalkozása közösségi oldalán is érdemes munkálkodni, megosztani ott a weboldaláról információkat, linkeket; de a weboldalon sokkal egyszerűbben megtalálják majd a leendő megrendelők, amire kíváncsiak, és a munkáit is kifogástalan minőségben élvezhetik.

Márk nagyon hálás volt a segítségért, én pedig örültem, hogy segíthettem. Hiába, ideje kinőnünk a netes fórumokból, és komoly dolgok felé venni az irányt.