Így segít az online közösség az ajándékozásban

Így segít az online közösség az ajándékozásban

Nem vagyok egy nagy ajándékozó, szinte sosem jut eszembe semmi jó ötlet, még anyukám születésnapjára is kész kálvária volt vásárolni. most meg a legjobb barátnőmet kellet meglepnem valami nászajándékkal, olyasmivel, aminek ő is örül meg a vőlegénye férje is… Mit lehet ilyen helyzetben kitalálni?

Sokat bújtam a különböző fórumokat és találtam is egészen jó és használható ötleteket, de én valami egészen rendkívülit szerettem volna. Olyasmit, ami mindig emlékezteti Juditot a barátságunkra, és amit sokáig magával tud vinni az életben. Emlékszem, anyukáméknak is sok olyan konyhai eszközük meg mindenféléjük volt, amit valakitől nászajándékba kaptak és mindig öröm volt használni ezeket, volt bennük valami különleges, hogy meg lehetett nevezni, kitől kapták és kinek köszönhetik.

Már csak egy hét volt hátra a nagy napig és úgy éreztem, it már bizony bajok vannak, kezdek nagyon kifutni az időből, ha nem tudok kitalálni valamit, akkor kifutok az időből, és már csak valami végképp béna dolgot, mondjuk egy ajándékkártyát vagy egy képeslapot tudok venni. Nagyon nem örültem volna ennek a megoldásnak.

Végül aztán írtam egy olyan fórumra is, amit már tényleg csak az igazi kockák látogatnak. Kisírtam a bánatomat, hogy milyen jó lenne, ha létezne egy olyan generátor, amibe, ha beírom, hogy milyen ajándékot keresek és kinek, akkor az adatbázisa alapján kikalkulálja, hogy mi lehet az ideális megoldás. Ajándék generátor! Mint a random generátor, meg a karakternév generátor, meg a jelszó generátor – csak mindenféle érdekes meglepetéssel.

A legnagyobb csodálkozásomra kiderült, hogy létezik ilyen, na jó, hasonló, csak nem ajándék generátornak, hanem Ajándék Varázslónak hívják. Az egyik beszélgetőtársam adta meg a linket hozzá:

ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak

Az egésznek rendszernek az a lényege, hog ha a felhasználó felmegy az oldalra és elkezdi megadni az ajándékozáshoz szükséges adatokat, pl. hogy hány éves, milyen érdeklődési körül személynek, milyen alkalomra, milyen összegben szeretne valamit adni, akkor az algoritmus egy csomó webáruház kínálatából kiválasztja a neki legmegfelelőbb ajándékot. Mondanom sem kell, ez egy elég szuper megoldás.

A másik jó dolog a rendszerben, hogy nem csak random válogat az internetes találatokból, hanem a webshopoknak maguknak kell kategorizálni és jelölni a termékeket. (Ennek ellenére mindenkit megnyugtatok, hatalmas választék van.) Ez azért nagyon jó megoldás, mert így csak olyan webshopok termékei kerülnek a rendszerbe, akik igényesek és hajlandóak egy kis erőfeszítést tenni a vevőikért. Ráadásul ők ismerik a legjobban a saját termékeiket – így nagyon jó ajánlatokat lehet találni.

Ha valakinek még ez a kalkulátor-szerűség sem segítene, akkor ott van az oldal blogja, ahol “kézzel gyűjtött” ötleteket lehet olvasni. A “kezdő sebességet” végül nekem is ez adta meg. Pont az eslőre átküldött bejegyzésből jött az ötlet.

Egy kávégépet választottam Juditéknak. Pont annyiba került, mint amennyi keretem olt az ajándékra. Ismerem a párt, tudta, hogy maguknak, ilyen értékben biztosan semmit sem vásárolnának, de egy jó minőségű, takarékos elektromos kávéfőzővel biztos, hogy mind a kettőjük napja szebben indul.

ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak

Hatalmas szerencsém volt (én mondom, hogy szuper webshopok szerepelnek az oldalon!), mert a kiválasztott termék nagyon hamar megérkezett, volt időm szépen becsomagolni, megszervezni, hogy hogyan fogom a lagzi helyszínére juttatni az ajándékot anélkül, hogy nekem vagy a párnak folyamatos kellemetlenséget okozna az, hogy még tartogatni kell.

Juditék nagyon örültek az ajándéknak, nemrég kávéztam is náluk, tényleg használják a gépet, nem tették be a sarokba porosodni a sokadik kenyérpirító mellé. Az ember azt gondolná, hogy ilyesmire az emberek biztosan maguktól is költenek, így biztos nem szívesen vennének kávéfőzőt ajándékba. Pedig sokan vannak, akik ezt a luxust nem szívesen engedik meg maguknak.

Nekem bejött ez az Ajándék varázsló dolog, szerintem érdemes legalább ötlet szintjén kipróbálni a dolgot egyszer. én még párszor tuti ki fogom próbálni. Majd beszámolok a tapasztalatokról!