A fórumos társam avatott be a motorozás rejtelmeibe

A fórumos társam avatott be a motorozás rejtelmeibe

Mindig is sokat vitatkoztunk a motorokról a különböző fórumokon. Igen, persze, ezeken a felületek mindenki szívesen arcoskodik és nagyképűsködik, akár olyanok is, akiknek még ott sem lapul a zsebében a motoros jogosítvány. De azért a fórumozás nem csak erről szó. nagyon sok hasznos tanácsot lehet itt kapni, én például a fórumról tanultam meg motorozni is. Az egyik társam avatott be a rejtelmekbe.

Mindig is szerettem volna kipróbálni ezt a sportot/közlekedési formát, de valahogy sosem vitt rá a lélek, hogy komolyabban nekikezdjek ennek az elfoglaltságnak. Aztán egyszer egy fórumos társam átküldött egy linket: Motor jogosi árak – https://motor-jogositvany.hu/arak

A link egy olyan oldalra vezetett, amelyet a Fordulat Autós-Motoros Iskola üzemeltet, és ami azzal foglalkozik, hogy milyen költségekkel is jár egy motoros jogosítványt. Persze nem csak az árakat sorolja fel, de számos dolgot nagyon érthetően elmagyaráz, amit a kezdéshez tudni érdemes…

Ma is úgy van, hogy aki ennél az iskolánál kezdi el valamelyik motoros tanfolyamot, az kedvezményesen vásárolhatja meg a motoros ruházatát és védőfelszereléseit, egy bizonyos áruházban (az említett oldalon is található ide hivatkozás).

Mindenkinek azt ajánlom, hogy ne a felszerelés minőségén, hanem az árán spóroljon, vagyis tényleg az a legjobb, amit tehet, hogy él a felkínált kedvezménnyel, és megvásárol minden olyasmit, amitől komfortosabban vagy nagyobb biztonságérzettel tud motorozni. Nekem is többféle felszerelésem van, változtatom, hogy milyen időben, milyen hosszúságú túrára milyen öltözetet viszek magammal. Nyitott és zárt bukósisakom van, így a városban sem szenvedek, de nagy túrán, esőben sem okoz meglepetéseket a szél vagy az eső. Van motoros ingem nagyon forró napokra, és vastag kabátom, hogy késő őszig ki tudjam tolni a szezont. Természetesen a megfelelő felszerelés nem olcsó mulatság, de az ember ráér kísérletezni és gyűjtögetni. Még soha semmi nem jött rosszul azok közül a dolgok közül, amiket megvásároltam.

Annak idején én gondosan betartva a szabályokat, fegyelmezetten kezdtem el motorozni. A legkisebb elérhető kategóriát választottam, és egy kisebb teljesítményű, de azért már erős, sok felelősséget kívánó járgánnyal kezdtem a kétkerekű életemet.

Két év után még maradt időm úgy megcsinálni a tanfolyamot, hogy ne kelljen mindenből újra vizsgáznom a kategóriaváltás után. Így viszonylag olcsón és gyorsan felnyergelhettem egy újabb paripára. Ezzel a motorral nagyon jól jártam, mert pontosan olyan volt, amelyik megfelel az igényeimnek. Évekig használtam elégedetten.

Sokkal később kezdte piszkálni a fantáziámat, hogy megszerzem a korlátlan jogosítványt is. Egyszerűen érdekelt, milyen érzés ilyen nagy motort vezetni és arra gondoltam, az sem hátrány, ha egy tapasztalt oktató átnézi, milyen a technikám és hogyan sikerült megtanulnom motorozni az évek alatt.

Így kezdtem meg az utolsó klasszikus, jogosítványszerzős tanfolyamot. Nagyon jó ötlet volt! A legnagyobb motorokon is tökéletesítettem egy kicsit a tudásomat, sokat ügyesedtem, kijavították az esetleges hibáimat. Végül sosem ültem át a “nagy gépre”, de nagyon magabiztos lettem a saját, 500-as motoromon.

Annak idején a kuponok segítségével jutottam el arra a vezetéstechnikai képzésre, amelynek a különböző verzióiból azóta minden évben megcsinálok egyet, amikor lehetőségem van rá. Megtanultam például, hogyan kell tökéletesen kanyarodni, mit csináljak, ha elém kerül egy kátyú, vagy hogyan motorozhatok úgy, hogy utast is szállítok közben. Nekem a rendszeres közös gyakorlás más motorosokkal nagyon sokat segít abban, hogy ne csak rutinból motorozzak, hanem valóban ügyesen, gondolkodósan is.

Szerintem a motorozás olyan sport, amit mindenki űzni tud, aki egészséges és rá tudja szánni az időt és az energiát a tanulásra. Nekem nagyon sokat adott ez a hobbi. A jogosítvány árak miatt pedig nem érdemes aggódni. Aki odafigyelve teljesíti a tanfolyamot, annak simán megfizethető tanulás.